Wat is Trec ?

T.R.E.C. ("Techniques de Randonnée Equestre de Competition")

De oorsprong van deze wedstrijdsport ligt in Frankrijk en is ontstaan als een bekwaamheidstest voor ruitertoeristen.

 

Onderstaand een algemene uitleg: 

POR ("Parcours d'Orientation et de Régularité")

De POR wordt gereden op de zaterdag.

De POR begint in de maproom waar de ruiter 20 minuten voor vertrek de gelegenheid krijgt om de route over te tekenen in zijn kaart. In de maproom krijg je ook jouw ruiterkaart die je aan de controleposten moet laten zien.  

De totale afstand van de route ligt rond de 25 km en is onderverdeeld in verschillende trajecten. Elk traject moet met een vooraf vastgesteld tempo worden gereden en elke minuut meer of minder dan de optimale tijd wordt bestraft met 1 strafpunt per minuut. De gemiddelde snelheid voor T1 en T2 is 6 tot 8 km per uur. 

Op verschillende controleposten wordt de tijd van aankomst en de tijd van vertrek ingevuld op de ruiterkaart. Ook kijken ze of je vanuit de juiste richting komt en correct tussen de markeringen door rijdt, wit (links) en rood (rechts). Ruiters (equipes) starten vanaf de controlepost 5 minuten na elkaar.  

De aanwezige veterinair kan een dwangpauze opleggen bij vermoeide paarden. Dit kost je 1 strafpunt per minuut. Het missen of verkeerd aanrijden van posten kost ook strafpunten. 

Op ongeveer de helft van de route is er een pauze en wordt er een lunch aangeboden voor de ruiters en water voor de paarden. 

Deelnemers kunnen maximaal 240 punten behalen voor de POR. 

 

M/A  ("Maîtrise des Allures")

De M/A wordt op zondag gereden voor aanvang van de PTV. 

De doelstelling van de M/A is het aantonen dat de deelnemer de gangen van het paard kan beheersen binnen een baan van 100 of 150 meter lang en tussen de 2 á 4 meter breed. 

De deelnemer moet in galop zo traag mogelijk heen. Daarna in stap zo snel mogelijk terug over dezelfde baan. 

Het maximum aantal punten te behalen bij de M/A is 60. 

 

PTV  ("Parcours en Terrain Varié") 

De PTV bestaat uit 16 verschillende onderdelen. Het hele parcours is tijdsgebonden met een snelheid van 8 tot 12 km p/u. 

Men dient de hindernissen in één bepaalde gang te nemen, dus stap, draf of galop. Als de gang niet specifiek gevraagd wordt, mag gedurende de hele hindernis slechts één gang getoond worden. Dus álles wordt dan of in stap, of in draf, of in galop genomen. Sommige hindernissen zijn verplicht in stap, zoals bijvoorbeeld de brug. 

Voorbeelden van onderdelen:

*Ergens onderdoor of overheen rijden.

*hekken openen en sluiten

*Smalle doorgang.

*Labyrint met moeilijke wendingen d.m.v. palen op de grond.

*Springen over bomen, bezembakken, slootjes, op -en afsprongen.

*Op en/of afstijgen, enkele meters van het paard aflopen terwijl deze netjes blijft staan.

*Over of door water, trailer in en uit, slalom.

Elke hindernis is genummerd en voorzien van markeringen, wit (links) en rood (rechts). Het parcour moet in de juiste volgorde worden gereden.

Op de zaterdag na de POR kan het PTV parcours worden verkend. De parcourchef en de hoofdjury zullen daarbij aanwezig zijn voor eventuele vragen.

Het maximum aantal te behalen punten voor de PTV is 160.

 

Deelnemers kunnen starten in twee klassen:

T1 - Kennismakingsklasse Je hoeft geen lid te zijn van de T.R.E.C. Club Nederland om deel te nemen. Je kan solo starten of in een equipe van 2 of 3 personen. 

T2 - Solo of in equipe van 2 of 3 personen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb